Fyra superlätta bantningstips!

bantning

Hej vänner! Just nu håller vi på att kämpa och slita för att genomföra nyårslöftet om att kemikaliebanta vårt hem. Har ni sett videon om cocktaileffekten och läst Underbaraclaras årets viktigaste blogginlägg?

Första gången jag hörde talas om det här blev jag nånstans bara oerhört trött och matt. Man vill ju utan några som helst undantag ge sitt barn det bästa man bara kan. Och eventuella svårigheter att få egna barn och cancer är kanske inte det bästa man vet. Kanske till och med bland det sämsta man vet. Men bland fairtradestämplat och genussmarthet och skrubb bakom öronen och fem d-droppar varje dag och det där med att man ska hinna vara en fru och diska och äta frukost, lunch, mellis och midag varje dag blir man lite matt. Ibland känns det så himla lätt att inte ta till sig. Att inte lyssna och stänga av öronen. Att bara fortsätta som man alltid gjort. För enkelhetens skull. Därför har jag sållat ut fyra superlätta kemikaliebantningstips som är skitlätta att genomföra. Redan idag! Och här börjar vi alltså vår bantning:

1. Vi tänker byta ut nappflaskan mot en i glas eller metall. Det finns till exempel en jättefin här.
2. Vi undviker även konservburkar när vi handlar mat (då de ofta innehåller den hormonstörande kemikalien bisfenol A). Bland annat Citygross har ekologiska varor i kartong råkar jag känna till.
3. Köp kläder i andrahand: delta i klädbytardagar, kolla in Myrorna, köp på Tradera eller i Facebookgrupper. Då har många kemikalier redan blivit urtvättade. Annars väljer vi miljömärkt och ekologiskt. Sture & Lisa gillar vi (som ni nog vet) som har fantastiskt fina kläder i rättvisemärkt och ekologisk bomull.
4. Leksakerna som S leker med får skitgärna vara i obehandlat trä. Apan på bilden här ovanför finns här. Men om någon liten och bestämd familjemedlem skulle råka vara jättefäst vid en och annan aprolig plastleksak kan man försöka förvara dem i ett annat rum än det man sover i. Och bor man i Sundsvall kan man få hjälp att hitta giftfria leksaker på Kaisa-Marja på Trädgårdsgatan (psssst affischerna har Josef gjort när han fick i uppgift att ge butiken en grafisk profil).

Print

Informationen är hämtad från Naturskyddsföreningen.

6 kommentarer
 1. Jessica skriver: 19 mars, 201308:07

  Härligt!
  Jag håller på att plastbanta vårt hem.
  Har slutat köpa plast då vi verkligen inte måste och håller på att sakta men säkert att byta ut all plast som går. det är svårt ändå för det finns väldigt mycket fina plastgrejer. Speciellt gamla retrosaker.
  Konstigt nog har vi inte bytt ut nappflaskan än(!). Tanken är att inte köpa nya saker att byta ut de gamla plastgrejerna med, utan köpa begagnat eller fixa själv så flaskan har hamnat mellan stolarna.
  Men en NY nappflaska står ju som prio nr 1 nu!

 2. Anna Weinreich skriver: 19 mars, 201309:29

  Åh. Jag läste också det där blogginlägget och kände mig mest trött och matt över alla ”borden”. Men sen pratade jag med min sambo efter ett tag och han hade också tänkt tanken att man borde ha lite bättre koll. Så vi gick igenom Harrys leksaker och slängde de i plast som inte var absoluta favoriter och sen har vi skaffat lite fler träleksaker och meddelat familj och så att Harry inte önskar sig något i plast. Så det var liksom inte så himla jobbigt att förändra lite grann iallafall.

 3. Linn skriver: 20 mars, 201301:41

  Hej Ida,vilket inlägg : )…läste det imorse å har redan köpt en glasnappflaska.
  Gillar secondhand men ska verkligen börja köpa mer å mycket mindre nytt.
  Och min dotter Nima fyller 1 år nu om en vecka så då ska jag säga att hon inte önskar sig giftiga plastleksaker,bara schyssta roliga giftfria leksaker : ).

 4. natalie skriver: 20 mars, 201309:45

  Hej, fan vad bra ni är! Om du är intresserad av att fördjupa dig i ämnet kan jag rekommendera ”Den flamsäkra katten”, ”Den onda badankan” och ”Badskumt”. Jätte bra och innehållsrika böcker för oss som vill kemikalie banta! :)

 5. mb skriver: 21 mars, 201304:46

  om du vill får du jättegärna tipsa om la petite maison på Odengatan 29 i Stockholm. vi försöker att köpa så miljövänliga/giftfria leksaker som möjligt och är inte heller uppdelade i det stereotypa pojke/flickatänket som många av de stora affärerna tyvärr är. vi finns på lapetitemaison.se och lamaisonsthlm@instagram för den som vill veta lite mer :)

 6. Migrän-anfall « Our Love Story skriver: 29 mars, 201308:46

  [...] in en slant och sen känns det ju alltid bra om man på något sätt kan bidraga till den här kemikaliebantningen typ alla i hela världen borde ge sig [...]

Skriv en kommentar